A Devil to Play

Bokomslag

One Man's Year-Long Quest to Master the Orchestra's Most Difficult Instrument
Av Jasper Rees (Harper; 324 sider)

Flere har nok gjort det samme som Jasper Rees, begynt å spille horn og så etter noen år lagt instrumentet på hylla. Deretter, mange år senere, har de tatt det opp igjen.

Journalisten Rees er nok litt mer spesiell med sin form for comeback på horn. Få, om noen har vel ”tatt det helt ut” slik han gjorde? Derfor ble resultatet fra han også ei morsom, underholdende og lærerik bok.

I slutten av tenårene ga Jasper Rees opp å spille horn. Da han nærmet seg 40 år, etter 22 års opphold, bestemmer han seg for å begynne å spille igjen. Med sammenbrudd i ekteskap og midt i en hektisk karriere som frilansjournalist føler han seg fremmed i sitt eget liv ("an absentee from my own life"). Han bestemmer seg for å ta fram det gamle tsjekkisk bygde hornet og begynne å spille på det. Rees vil sikte høyt - ikke bare skal han lære seg å spille horn igjen, han skal framføre Mozarts hornkonsert nr. 3, K. 447, ved den årlige festivalen til British Horn Society.
Som journalist kan han gjøre mye som de fleste andre ville ha problemer med å få til. Gjennom jobben kommer han lett i kontakt med aktuelle person og han kan også reise rundt i verden, og ikke minst kan han skrive om det han opplever.

Rees bestemmer seg for å lære mest mulig og for å oppnå det, oppsøker han de fremste hornistene i verden i dag. I New Hampshire i USA deltar han på en horn-leir og har time med Hermann Baumann. I Loire-dalen i Frankrike møter han folk som dyrker jakthornblåsing. I Berlin møter han alle hornistene i Berlin Filharmoniske orkester. Han møter også personer som seg selv, som en gang har spilt horn, men lagt det på hylla – skuespiller Holly Hunter og komponist Andrew Lloyd Webber. Hos Dave Lee, en frilanshornist som spiller i en Lloyd Webber oppsetting i London, tar han faste horntimer. Det er i teateret hvor musikalen foregår at de har horntimene.

Vi får også høre om noen av de kjente hornistene som ikke lever lenger, som den Mozart og kanskje Josef Haydn skrev konserter for, Joseph Ignaz Leutgeb (Mozart omtalte han alltid som ”Leitgeb”). Når Rees studerer originalmanuskriptet for hornkonsert nr 3 (som han selvsagt også får tilgang til), finner han kommentarer som Mozart spøkefullt skrev til sin venn Leutgeb: ”Herr Esel, kan du ikke en gang treffe en eneste note?”  Denne teksten kjenner Rees seg igjen og finner en historisk analogi mellom seg og Leutgeb – det er ikke alltid lett å treffe riktige toner på horn!
Boka er også innom noen av de store hornvirtuosene som Giovanni Punto (født Jan Václav Stich – 1746 - 1803) og selvsagt engelskmannen Dennis Brain (1921 – 1957). Visste dere forresten at Dennis Brain hadde en onkel som av flere ble karakterisert som større virtuos en Dennis? Hans onkel, Alfred Edwin Brain jr. (1885 - 1966), hadde en suksessfull karriere som hornist i USA, først med New York Symphony Society og senere som solist n Hollywood.

Vi lærer også om hornets utvikling og dets fysiske egenskaper fra bronsealderen og fram til vårt moderne dobbelhorn. Det er innslag om komponister som skrev for horn, Handel, Haydn, Beethoven med flere og om Beatles bruk av horn i sine innspillinger (på 11 spor i følge boka).

For å bekjempe den kjente ”skjelven” (performance anxiety) får Rees gode råd underveis. Blant annet at han bør spille for tilhørere så mye som mulig – og da må venner og familie stille opp. Før han får lov til å opptre på festivalen til British Horn Society må han prøvespille for lederen, Hugh Seenan – som gir han tillatelse til å opptre.

Her er programmet for den kvelden i august 2005 da Jasper Rees opptrådte:

7.30pm Saturday Gala Concert  (Accompanist: Caroline Palmer)
R. Strauss Introduction, Theme and Variations - Martin Van Der Merwe, horn
Koetsier Sonatina for horn and piano - Martin Van Der Merwe, horn
Clearfield Into the Falcon’s Eye for 2 horns - Frøydis Ree Wekre and Lisa Ford
Damase Berceuse for horn and piano - Frank Lloyd
Saint-Saens Morceau de concert for horn and piano - Frank Lloyd
Mozart: Jasper Rees attempts a concerto

Som vi ser av programmet, var vår egen Frøydis Ree Wekre med på konserten den kvelden.

Boka anbefales hermed på det varmeste for alle hornister!

Hvor får man tak i boka?

Jeg kjøpte den fra Amazon.
Prisen var $23.99

o.j. 2009