En kort historie om BESSON?

BE2028 Prestige Cornet
Besson BE2028 Prestige Cornet

Alle har vel hørt om Besson?
I hvert fall de som kjenner korps- eller brassband-miljøet? Eller kanskje de har hørt om Boosey & Hawkes?
Eller er Besson og Boosey & Hawkes egentlig det samme?
Og dessuten; Har Frelsesarmeen noe med dette å gjøre?

Spørsmålene er mange og interessante, men svarene er få – selv hos Besson, skulle det vise seg.

For et par år siden bestemte jeg meg for å finne ut av det, og satte i gang de vanlige trompet-tur undersøkelsene. Lettere sagt enn gjort skulle det vise seg, for Besson – eller var det Boosey & Hawkes – var slett ikke lett å komme i kontakt med. Via søk på internett, gjentatte henvendelser og mye masing, fikk jeg til slutt innvilget en kort audiens.

Nok om det, og for å gjøre en lang og kronglete historie kort:

Besson-fabrikken – som ikke er noen egentlig fabrikk, men bare et sammensettingsverksted (assembly plant), ligger i Watford - en liten idyllisk småby ca. 40 med toget utenfor London. Lokalene er store, flotte og moderne, med bilene pent parkert i hierarkisk orden utenfor, og det jobber ca. 80 personer der. Mesteparten var indere så det ut som, og det har nok sin naturlige forklaring. Delene lages ved ”vår” fabrikk i Tyskland ble jeg fortalt, men antagelig er det heller VMI-fabrikken i Markneukirchen, som i tillegg til B&S også lager deler til mange andre, bl.a. Yamaha. Deres professjonelle instrumenter blir laget på denne måten, men ingen vet hvor mange av delene som egentlig kommer fra India. Besson lager ikke proffesjonelle trompeter, men deres Sovreign og Prestige kornetter er nok noe av det beste som er å få. Fabrikken i Watford har ingen Pro-Shop eller reparasjonsverksted, så det finnes ingen opsjoner å forholde seg til. Horna er som de er, og dett er dett, og det er kanskje like greitt.

Ryktene har i og for seg gått lenge, og jeg har allerede nevnt India. Joda, Besson har en fabrikk i India, en temmelig ny og stor en også. Fabrikken ligger i Gulauthi, og der lages den såkalte 1000-serien, dvs. studentmodellene. 1000-serien har (foreløpig) to trompeter (BE1010 og BE1110) og en kornett (BE1020) på programmet, pluss resten av brass-familien selvfølgelig. Ifølge folkene i Watford solgte 1000-serien utmerket og modellene hadde vunnet flere internasjonale priser. Alle inderne som jobbet i Watford-fabrikken fikk jo da sin naturlige forklaring i og med Besson of India.

Alt i alt ga Besson et solid inntrykk, og instrumentene deres vet vi er glimrende. Men, det er en merkelig bedrift (undertegnedes oppfatning), og selv har jeg ikke sett en ny Besson-kornett i et norsk butikkvindu på flere tiår. Da jeg nevnte dette, ble de svært forbauset og mente at ”every shop in Norway” hadde dem. Kanskje dette er noe som gjelder for brass-miljøet på Vestlandet? Ikke vet jeg. De butikkene jeg har vært i ”kan skaffe” på bestilling, men har dem ikke inne ”akkurat nå”? Umulig å få prøvd med andre ord?

For moro skyld spurte jeg om å få kjøpt en koffert til min gamle B & H-kornett, men da tok de kjapt den amerikanske varianten;
”Det går ikke! Vi selger bare gjennom forhandlere”.
”OK! Og, hvor er den nærmeste butikken jeg kan få kjøpt en Besson-koffert i?”
”Det er jeg ikke sikker på, men jeg tror det er i Tyskland et sted?”

Betryggende, spør du meg!

Men, altså hvor om annet; Det finnes en forbindelse mellom Frelsesarmeen – Boosey & Hawkes – Besson, så hvis det er noen som ønsker å finne ut av detaljene, så vær så god.

Daværede Besson (eller var det Boosey & Hawkes?) overlot sin forhistorie til Horniman-muséet i London da de forlot Boosey & Hawkes (eller var det Besson?) i Regent Street i London og flyttet til Watford. Nå er visst forlagsvirksomheten til Boosey & Hawkes også i ferd med å flytte?

www.horniman.ac.uk/collections/musical.php

www.besson.com/?lang=eng

www.boosey.com/

Dette blir mer og mer spennende, og undertegnede ser frem til neste episode, hvem det nå blir som skriver den.

Med hilsen,   Olaf-B.Brattegaard april 2005