Niklas Eklund: An Italian Concert

Niklas Eklund har nå kommet med sin femte CD i serien The Art of the Baroque Trumpet, og det er fremdeles en stor fornøyelse å skrive om denne nyinnspillingen. Niklas Eklund er en kunstner i utvikling, og har plassert seg i eliteklassen som barokktrompetist. Han har også nylig spilt Brandenburger 2 i konsert.

Denne gangen har han konsentrert seg om italiensk barokkmusikk. Den italienske tradisjonen fra siste halvdel av 1600-tallet og framover i ca. 100 år har frembrakt en stor musikalsk skatt, der barokktrompeten ofte har en sentral rolle. Mange av stykkene på CD'en vil da også være kjent for mange av Schallstykkets lesere.

Platen inneholder 11 stykker, hvorav fire er stykker for sopran og trompet, en spesiell hørbar kombinasjon når klang og frasering er av denne kvalitet. I disse stykkene stifter vi bekjentskap med en for meg ny ung svensk sangerinne; Maria Keohane. Hennes samarbeid med Niklas Eklund omfatter også turnevirksomhet.

Platen har tre stykker av Antonio Vivaldi. C-dur konserten for to trompeter er den aller første på CD'en. Her spiller han sammen med en ung australsk trompetist, Jeffrey Segal. Den siste allegrosats i tempo 138 gir konserten en frisk og brilliant karakter. Orkesteret er Wasa Baroque Ensemble under ledelse av Gabriel Bania.

Neste stykke er Combatta un gentil cor fra Tito Manlio, med sopran og orkesteret. Det tredje stykket av Vivaldi er uten trompet; Sinfonia avanti il Barcheggio, et vakkert bidrag med Maria Keohane og orkesteret.

Arcangelo Corelli er representert med ett stykke, Sonate i D dur for trompet, 2 fioliner og continuo. Denne Sonaten er forbausende lik en av Torellis mange sonater, både i form og innhold.

Giuseppe Torelli er representert med to stykker, begge med strykere og continuo. Disse er den kjente Konsert i D-dur ( Etienne Rogers utgave fra ca. 1715) og Sonate i D-dur (G.7), antakelig et tidlig verk av denne produktive komponisten.

Marc'Antonio Ziani er spesielt kjent som en kontrapunktets mester. Her er hans Trombe d'Ausonia fra operaen La Flora. Dette er en virtuos arie for sopran og trompet.

Tomaso Albinonis Vien con nuova orribil guerra er et spennende stykke for orkester, to trompeter og sopran, et nytt og interessant bekjentskap for undertegnede.

Nok et spennende verk for sopran, trompet og orkester, antakelig fra en av Baldassare Galuppis mer enn hundre operaer, er med. Stykket heter Alla tromba della Fama, og kan være et av de aller første arier for trompet og sang.

Ingen italiensk barokk-CD uten Alessandro Stradella. Her hører vi hans Sinfonia avanti il Barcheggio for trompet, to fioliner og continuo. Stradella er kjent for sitt fargerike liv så vel som for sin musikalske kreativitet, og han var en av de første som skrev større verker for trompet.

Siste komponist ut på CD'en er Petronio Franscechini, med Sonate i D-dur for to trompeter og orkester. Dette er en kirkesonate, typisk for den etter hvert livlige (profane) norditalienske kirkemusikk. Interessant nok er tredje satsen spilt i moll, noe som er sjeldent på naturtrompet.

De som har lest mine tidligere omtaler av Niklas Eklunds innspillinger har sikkert oppdaget at jeg er spesielt begeistret for hans myke og elegante spillestil, som vi også kan glede oss over på denne CD'en. Platen anbefales på det aller beste. Edvard Tarr og Gabriel Bania har begge bidratt til interessant og informasjons-rik tekst, og CD'en er som tidligere utgitt på NAXOS.


FI