Rafael Méndez: Prelude to Brass Playing

Mendez foto

Rafael Méndez ble født 26. mars, 1906, i Jiquilpan i Mexico og døde i sitt hjem i Encino i California den 15. september, 1981. Fem år gammel begynte han å spille kornett i sin fars familieorkester. Fra sine enkle kår i Mexico utviklet han seg til å bli en av de største trompetere i det forrige århundret. Han ble kalt "trompetens Heifetz" og var nok sammen med noen få andre som f.eks. Louis Armstrong den som la grunnen for at trompet etterhvert ble oppfattet som et soloinstrument på linje med fiolin og piano. For veldige mange som vokste opp på 1940- og 1950-tallet var han den store inspirasjonskilden. Kanskje noen av våre eldre medlemmer også ble direkte inspirert av 
Rafael Méndez virtuose trompetspill?

Summit Records har utgitt en boks med 12 CDer kalt "Rafael Mendéz (1906 - 1981) The World's Greatest Trumpeter". Disse har vi tidligere omtalt i Schallstykket (se Nr. 1 - 1998). 

I 1961 skrev Méndez ei bok som han kalte Prelude to Brass Playing. Denne boka er ifølge forlegger Carl Fischer Inc. ikke tilgjengelig lenger (se deres nettside) :
** This item has been discontinued and is permanently out of print. It is listed for archival information only.
De ser ut til å være uvitende om for ei perle av ei bok dette er. En av de beste tekster som er skrevet om det å spille et messinginstrument. Rafael var ikke bare en stor musiker, han var også en utmerket forfatter.  

Trompeteren Bjarne Volle arbeidet for mange år siden med å få
utgitt denne boka i Norge, dessverre uten å lykkes. Jeg har nylig vært i kontakt med forleggeren og fått tillatelste til å publisere noen utdrag fra boka. Disse utvalgene er gjort av Ted Lessley, en eldre herre og trompetentusiast i USA, som i sine guttedager bodde i nærheten av Herbert L. Clarke og Rafael Méndez. Han møtte dessverre ingen av dem personlig, men synes allikevel at "møtet" med Rafaels tanker i denne boka var gledelig.


Noen høydepunkter fra boka - Del 1:

Vi vil i noen nummer framover presentere korte utdrag fra boka og her følger det første, som er noen av de innledende råd og oppmuntringer som Rafael ga sine lesere. I de neste utdragene vil vi presentere mer spesifikke tips og råd.

Innledning:

Dine studier i musikk vil være ganske lik dine studier i skolen; du utvikler så mye i et år at du er klar for å møte og forstå det du skal lære neste år. Det vil være ganger hvor veien vil se litt tung ut. Du må trøste deg selv med den tanken at det endelige målet er verdt innsatsen. Over hele verden møter studenter de samme problemene, og mestrer dem akkurat slik du helt sikkert vil gjøre.

Noen av de fineste musikerne noen få år fra nå, har ikke startet enda - tenk på det! Dere har alle de samme mulighetene. Vil du bruke dine evner som best du kan? Vil du streve for å bli en god musiker, en annerkjennelse for deg selv og dine foreldre, og et aktivum for musikkens verden?

Jeg ønsker deg alt hell, og stoler på at mine anstrengelser i Prelude to Brass Playing vil hjelpe til å gi deg en start på veien til  å bli en god musiker.

Lykke til!


o.j. 2003